Bilsemester i Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett perfekt land för en bilsemester. Det finns många möjligheter för övernattning i hela landet, och avstånden är inte så stora. Man behöver ett internationellt körkort, och i vissa fall kan förare under 25 år få betala en extra avgift. Även om man kör på vänster sida brukar man snabbt komma in i det. Vägtullarna kan man betala online redan när man planerar sin resa, alternativt direkt på plats.

De flesta anser att Sydön bör komma främst, men att man ska se båda öarna om man har tid. När man reser på Sydön kan det hända att man ser varningar för pingviner, de brukar korsa vägarna. Runt Kaikoura brukar sälarna också komma upp och ligga på klipporna i stora flockar. Man kan också resa på val- eller delfinsafari, det är en riktig upplevelse. Ett besök på den stora glaciären, Fox Glacier, kan verkligen reommenderas. Här kan man ta olika turer, från en halv dag och uppåt. Det finns flera olika fågel-och djurarter på Nya Zeeland, men inte direkt några farliga djur.

fox glaciär

I landets huvudstad, Wellington, är det fullt med små trevliga kafeer. Allt ligger på gångavstånd, även stränderna. Det finns flera strandpromenader där man kan njuta av havet, till exempel Oriental Parade. Om man tar sig upp till Mount Victoria Outlook har man utsikt över hela staden. Många tycker också om att ta linbanan upp till Botaniska trädgården, strosa runt lite och dricka en kopp kaffe.

Om man bilar cirka fem timmar norrut från Wellington kommer man till Lake Taupo, som formats genom enorma vulkanutbrott. Man kan ta en båttur på sjön och därifrån se de kända Maoriristningarna, förutom den underbara naturen. Inte så långt från Taupo finns vattenfallet Hauka Falls. Här kan man också åka jetbåt, och verkligen komma nära fallet.

wellington

I Rotorua finns det mycket att göra. Man kan besöka Agrodome, en fårfarm full av aktiviteter. Här får man se och lära sig allt om denna viktiga näringsgren på Nya Zeeland genom turer och shower. Annars är det alla geysrar och vattenkratrar som lockar många hit. Lukten påminner om ruttna ägg, men hela landskapet är mycket intressant. Det verkar bubbla lite överallt, eftersom vattnet kokar.

Nya Zeeland har mycket att erbjuda när det kommer till natur och sport. Man kan hoppa fallskärm, surfa, zorba och mycket annat. De stora vidderna och långa stränderna är mycket vackra, och om man väljer de lite mindre vägarna så kommer man nära inpå naturen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *