Promillegränser i Europa

Ska du köra bil i Europa är det så klart allra bäst att inte dricka alkohol alls. Men om man nu har intagit någon form av alkohol och är osäker på om alkoholen hinner lämna kroppen innan man ska köra bil,  kan det vara viktigt att veta vilka gränser som gäller.

Gränsen för alkoholintag och bilkörning för de olika länderna i Europa ligger mellan 0,2-0,8 promille och vissa länder har nolltolerans. Vi ska gå igenom mer i detalj för vad som gäller i de olika europeiska länderna.

Alkoholregler och promillegränser för att köra bil i Europa

När vi har tagit fram denna artikel är det följande promillegränser som gäller i olika länder i Europa. Allt fler länder och även EU som helhet ser över möjligheterna att införa nolltolerans i framtiden. Eftersom det kan ändras inom kort är det alltid viktigt att ta reda på den allra senaste aktuella informationen för det land där du ska köra bil.

Alkoholregler och att köra bil i Europa

I Sverige går exempelvis gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille alkohol i blodet och 0,10 mg per liter i utandningsluften. Här i vår lista går vi igenom vilka värden som gäller i blodet.

NolltoleransFinland, Polen, Rumänien, Tjeckien, Ungern
0,2 promilleEstland, Norge, Sverige
0,4Litauen
Mindre än 0,5 promilleÖsterrike
0,5 promilleBelgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland
0,8 promilleLichtenstein, Malta, Storbritannien

Att åka fast med för hög alkoholhalt

Skulle du åka fast för att du hamnar över den lagliga alkoholgränsen utomlands kan det visa sig bli ganska dyrt. Beroende på land kan det handla om allt från höga böter till att du förlorar ditt körkort och i värsta fall att det leder till fängelse.

Som exempel kan du i Norge behöva böta 1-2 månadslöner om du har mer än 0,2 promille i blodet och körkortet blir indraget en period. Skulle du däremot köra andra länder som är mycket strängare i sina lagar kan du riskera uppemot två års fängelse. Så det gäller att ha koll både på lagar och vilka länder du behöver vara extra försiktig i.

Alkohol och bilkörning

Så lång tid tar det för alkoholen att lämna blodet

Oavsett om du ska köra bil i Sverige eller utomlands gäller det att hålla koll på de lagliga alkoholgränserna. Utöver det kan det också vara bra att veta ungefär hur lång tid det tar för alkoholen att lämna blodet. Det finns inga klara riktlinjer att gå efter då det är mycket individuellt hur lång tid det tar. Olika förutsättningar gör att det tar olika lång tid i kroppen att förbränna alkohol.

Generellt kan man säga att man förbränner cirka 0,1 gram alkohol per kilo kroppsvikt och timme. Då skulle det ta ungefär 2-3 timmar att förbränna en starköl på 33 cl eller ett glas vin för en person på 70 kg.

Faktorer som påverkar tiden är:

  • Hur mycket alkohol som intagits
  • Kön
  • Vikt
  • Ålder
  • Eventuell medicinering

Går det att skynda på alkoholförbränningen?

Nej, tyvärr går det inte att skynda på själva förbränningsprocessen, varken med att basta, dricka vatten eller kaffe. Det gäller helt enkelt att vänta. Även om du räknar enligt den generella beräkningen för hur snabbt alkoholen lämnar blodet är det värt att vänta ytterligare eftersom processen är mycket individuell.

Ta hellre det säkra före det osäkra och var medveten om lagen och de alkoholgränser för bilkörning i de länder som du planerar att besöka.