Coronapandemin påverkar större delen av vår vardag just nu – våra arbetsplatser, hur vi rör oss i samhället, hur och vem vi träffas och umgås med, och våra resor. Att träffa så få andra människor som möjligt under sin resa är rekommenderat. Många väljer därför bilen när de i vanliga fall kanske skulle valt tåget eller flyget. Att bilsemestra i Sverige var populärt sommaren 2020, men många valde även att ta sig ut i Europa med sin bil. Det är ett pandemisäkert sätt att resa och bjuder på helt andra upplevelser än en flygresa till en europeisk stad. 

Hur ser det ut inför sommaren 2021? Vi har samlat tips man kan tänka på innan man åker på bilsemester i Europa under corona.

Bilsemester i Europa under corona – vad behöver man tänka på?

Mycket har förändrats i Europa under det senaste året. Man kan inte längre hoppa in i bilen och köra dit man känner för – många länder har till exempel infört krav på negativt covid-19-test innan man får komma in i landet. Hur detta reseintyg behöver se ut ser olika ut för olika länder, deras regler kan dessutom ändras snabbt om smittläget förändras. Innan man ger sig ut på resande fot är det alltså viktigt att kontrollera hur reglerna ser ut i de länder man kommer passera. Vilken typ av reseintyg behövs? Kan covid-19-test göras på plats eller behöver man ett negativt test sen innan? Hur gammalt kan testet vara? I många europeiska länder är det möjligt att passera genom landet utan att behöva sitta i karantän eller ta ett covid-19-test. Se till att du har koll på alla länder du ska passera, och vilka regler som gäller i länderna du tänker stanna i. Finns det karantänregler, till exempel?

  • Ta reda på vilka aktuella regler som gäller i de länder du kommer besöka
  • Skaffa de reseintyg som krävs – negativt covid-19-test
  • Res inte om du har symptom eller är sjuk
  • Följ utvecklingen i Europa – håll dig informerad
  • Se över din försäkring – vad täcker den?
  • Var beredd på förseningar och nya regler – ha med dig tillräckligt mycket pengar

Reseintyg

Ett reseintyg utfärdas i normala fall inte av vården, istället behöver man vända sig till en privat aktör. Kom ihåg att du behöver betala för covid-19-testet och reseintyget. 

Köra till Danmark

Danmark är ett av de länder man ofta behöver passera om man ska vidare ut i Europa. Just nu har Danmark infört restriktioner för inresande – dessa restriktioner gäller både för den som bara ska passera genom landet och för den som har slutdestination i Danmark. När man kommer till Danmark med bil behöver man visa upp ett negativt covid-19-test eller ta ett Covid-19-test inom 24 timmar. Om man kommer att lämna Danmark inom 24 timmar behöver man inte testa sig i Danmark. 

Köra till Tyskland

Om man bara ska passera genom Tyskland behöver man inte sitta i karantän eller ta ett covid-19-test. Om man planerar att stanna i Tyskland i mer än 24 timmar gäller i regel karantän i tio dagar och ett negativt covid-19-test. Man behöver visa upp ett negativt test när man anländer, högst 48 timmar gammalt, och ta ett nytt test i Tyskland. Sverige är klassat som ett riskområde enligt tyska myndigheter. 

Vad ska man tänka på när man kommer hem?

Det gäller även särskilda regler i Sverige för den som precis har kommit hem från en utlandsresa. 

  • Isolering i en vecka efter hemkomst
  • Covid-19-test vid ankomst, sen igen efter fem dagar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *