Ta bilen till Rostock

Rostock är en vacker hamnstad i Tyskland dit många färjor från Skandinavien anländer. Staden är alltså den första anhalten för många innan de ger sig ut på lägre resor i Europa med bil.

Rostock är väl värt ett lite längre stopp. Staden har en spännande historia och många vackra byggnader från medeltiden, kyrkor och andra sevärdheter.

Läs vår guide till Rostock.

Rostock Tyskland

Resa till Rostock med bil

Rostock är hem till den största färjehamnen i Östersjön. Hit kommer bland annat färjor från Trelleborg, danska Gedser och finska Hangö. 

Från svenska Trelleborg går både Stena Lines färjor och TT-Lines färjor till Rostock.

Ta färjan till Rostock

Hitta dina färjebiljetter till Rostock och Tyskland.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
FRS Baltic Tyskland
TT-Line Tyskland

Snabbast
Ta med bilen
2,5 h överfart
Lyxigt

fr 1299 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 899 kr


Mer information

Köra bil i Rostock

En bilsemester genom Europa inleds för många svenskar på de tyska vägarna – och i just hamnstaden Rostock. Tyskland i sig är ett perfekt land att resa med bil igenom. Vägnätet håller en hög standard vilket gör det smidigt att passera landet snabbt via Autobahn, eller uppleva mer av landet genom småvägarna. 

Till skillnad från många andra motorvägar i europeiska länder är det kostnadsfritt att färdas på alla tyska vägar. 

Miljödekaler och miljözoner i Rostock

Det man behöver hålla reda på när man kör på de tyska vägarna är miljözoner och miljödekaler. I många tyska städer, dock inte Rostock, krävs att man har rätt dekal på sin bil som visar att man får köra inom staden.

De tyska miljödekalerna finns i två färger: gul och grön. Tidigare fanns det även en röd dekal men den används inte längre. Den gröna, och mest använda, dekalen visar att ens fordon får köra inom alla miljözoner.

För att köpa en grön klistermärkesdekal ska ens personbil uppfyller något av följande krav:

  • Elmotor
  • Bensinmotor, gasmotor eller hybridmotor med utsläppsgrad EURO 1 (en bil från 1993 eller senare)
  • Dieselmotor med utsläppsgrad Euro 4 (en bil från 2006 eller senare)

En miljödekal kan man köpa online i god tid innan man inleder sin bilresa genom Tyskland. På tyska heter dekalerna umweltplakette eller feinstaubplakette. 

Rostock

Hastigheter i Tyskland

Hastighetsbegränsingarna i tabellen nedan är de mest vanligt förekommande hastigheterna i respektive område på tyska vägar. Kom ihåg att alltid följa den skyltning som gäller och anpassa hastigheten efter trafiken, väglaget och väderförhållanden.

På Autobahn är hastigheten fri. Maxhastigheten som rekommenderas är 130 km/h. 

OmrådeHastighet
Tätort50 km/h
Landsväg100 km/h
Motorväg130 km/h (rekommenderad)

Kom ihåg inför din bilsemester i Rostock

  • Miljözoner – I många tyska städer krävs en miljödekal på bilens framruta. Ett grönt miljödekalsklitermärke kan införskaffas till personbilar med elmotor eller med bensinmotor, gasmotor eller hybridmotor som uppfyller standard EURO 1 (en bil tillverkad 1993 eller senare). För personbilar som går på diesel gäller standard EURO 4 (en bil tillverkad 2006 eller senare).
  • Vägtullar – De tyska vägarna har inga avgifter
  • Obligatoriskt att ha i bilen – Reflexvästar, varningstriangel och första hjälpen-kit.
  • Mobiltelefon – Det är inte tillåtet att använda telefon samtidigt som man kör. Handsfree är okej att använda.
  • Bilbälte – Alla ska bära bälte.
  • Dubbdäck – Förbud mot dubbade vinterdäck gäller året runt i Tyskland. Kör du under vintern gäller dubbfria vinterdäck.

Sevärdheter i Rostock

Rostock är ett underbart resmål hela året – men staden blommar särskilt ut under sommarmånaderna. I närheten av staden finns den vackra bad- och kuroten Warnemünde. Här finns en milslång sandstrand, en mysig strandpromenad och gott om uteserveringar och butiker. 

Inne i Rostock bjuds det på en mängd sevärdheter, historiska byggnader och ett spännande restaurang- och nattliv. 

Våra bästa tips för Rostock

Guidad stadsvandring genom Rostock

Den här guidade stadsvandringen är ett måste om man vill lära känna Rostock på riktigt. Med en kunnig guide får man, under två timmar, vandra längs Rostocks gator och se stadens mest kända sevärdheter. Man får upptäcka Rostocks gamla stad, hamnen och de vackra gotiska kyrkorna. 

Katamarkankryssning i Östersjön

Rostock ligger vackert vid Östersjön – så varför inte upptäcka staden från vattnet. Denna katamarankryssning i Östersjön bjuder på en vacker utsikt över staden från havet. Om det är varm kan man passa på att bada, annars går det bra att bara njuta av resan och den lyxiga båten. 

BorderShop i Rostock

En anledning till att många svenskar besöker Rostock är förstås den stora BoderShop-butiken i anslutning till färjehamnen i Rostock.

I butiken hittar man öl, cider, vin, sprit, läsk, godis och andra varor. BorderShop är en av de mest välsorterade gränshandelsbutikerna.

I butiken kan du betala med danska kontanter, euro eller betalkort. 

Hitta till BoderShop Rostock

BorderShop ligger precis i anslutning till stadens färjehamn – det tar bara 5 minuter från färjan till butiken.

När du kör av färjan följer du vägen Zum Fährterminal. Du kommer fram till en rondell där du väljer den första avfarten. Sväng sedan höger vid Zum Südtor, och sedan höger igen vid Am Skandinavienkai. Det är tydligt skyltat till BorderShop. 

Det finns en stor parkering utanför butiken där man får parkera gratis om man har en giltig biljett från färjan. 

Öppettider BoderShop Rostock

Måndag – söndag: 08:15 – 20:00 

Boende i Rostock

Rostock är en populär turistort och erbjuder många olika alternativ för den som vill övernatta i staden. 

För den som söker hotell finns ett brett utbud av bekväma och moderna alternativ centralt belägna i stadskärnan. Vandrarhem är ett prisvärt alternativ för resenärer med mindre budget, och de finns spridda över staden med goda transportförbindelser. För den som uppskattar utomhuslivet kan campingplatser vara ett utmärkt val och det finns flera trevliga alternativ i närheten av stränderna eller vid den vackra Warnowfloden.

Hotell

Hotell vi rekommenderar

Karta över Tyskland

Hitta sevärdheter och spännande resmål i Tyskland i den interaktiva kartan nedan. Du hittar fler tips om bilresa i Tyskland i vår guide till Tyskland här, och vår guide till Berlin här.