Bila i Nordamerika – en roadtrip du inte glömmer

Att åka på en roadtrip genom Nordamerika är en dröm för många. Världsdelen bjuder på många spännande kulturer, ett föränderligt landskap och en uppsjö av sevärdheter och oförglömliga upplevelser på vägen. 

Reseguider till Nordamerika

När man tänker på en roadtrip genom Nordamerika ligger förstås USA högt upp på listan av länder man vill bila igenom. USA är ett klassiskt land för bilsemestrar – en resa kust till kust ligger nog på många människors bucket-listor. 

Om du behöver hjälp att planera din bilsemester genom USA eller Mexiko har vi matiga guider som hjälper dig på vägen. 

Karta över Nordamerika

Lagar och regler i trafiken

Lagarna och trafikreglerna ser förstås lite olika ut i Nordamerikas länder. I USA skiftar dessutom trafikreglerna mellan landets olika stater. 

Vägskylt, USA

USA

  • Mobil – Det är förbjudet att prata i mobiltelefon samtidigt som man kör. Hur snäv lagen är skiftar från stat till stat. I vissa stater tillåts handsfree, i andra inte. 
  • Hyra bil – I USA får man i de flesta delstater skaffa körkort vid 16 års ålder, men man får inte hyra en bil förrän man är 21 – eller till och med 25 i vissa delstater.
  • Vägskyltar – Tänk på att hastighetsskyltarna är i miles per hour (mph). 65 mph är cirka 105 km/h.

Mexiko

  • Mobil – Att hålla i sin mobiltelefon är olagligt. Handsfree går dock bra. 
  • Hyra bil – Åldersgränsen för att hyra en bil är minst 21 år, och högst 75 år. 
  • Hastigheter – Hastighetsskyltarna i Mexiko anges i km/h, precis som i Sverige. 

Vägtullar och avgifter

Mexiko

Många större vägar i Mexiko har vägavgifter (cuota). Dessa betalas allra enklast med kontanter, men på vissa ställen tas kort emot. 

USA

Många av USAs delstater har vägavgifter på sina större vägar, broar och tunnlar. Vägavgiften kan i vissa fall betalas kontant, i andra fall betalas den via en transponder i bilen. Det är vanligast med vägtullar i delstaten Florida. 

Läsarnas berättelser

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *