Bilsemester i Oceanien

De större länderna Australien och Nya Zeeland i Oceanien är särskilt populära länder för bilsemester och roadtrips. Australien är nästan ett lika klassiskt roadtrip-land som USA. 

Varning för vilda djur, Australien

Reseguider till Oceanien

Australiens motorväg A1 går från Sydney till Cairns längs landets östkust. Det här är världens längst kustväg och en populär sträcka för bilsemestrar. På vägen passerar man Australiens världskända Gold coast och populära sevärdheter som Byron Bay, Brisbane och Whitsunday Islands. 

Australien är ett stort land som bjuder på mycket för den som reser genom landet – allt från äventyr, natursköna vandringar och fantastiska stränder till ett pulserande nattliv och en spännande matkultur. 

Nya Zeeland är ett lite mindre land, men även det perfekt för bilsemestern. Njut av landets vackra natur, spännande historia och oförglömliga sevärdheter. Gillar du Sagan om ringen? Då kommer du känna igen dig från filmens vackra värld. 

Nya Zeeland bjuder på vinteraktiviteter, sommarvarma stränder och ett levande nattliv. 

Karta över Oceanien

Lagar och regler i trafiken

Det viktigaste att komma ihåg när man ger sig ut på vägarna Australien och på Nya Zeeland är att det är vänstertrafik. Det kan ta en stund att vänja sig vid att köra på andra sidan vägen, men de första brukar komma in i det efter en stunds körning. 

En annan sak som det är bra att vara uppmärksam på är vilda djur på vägarna. I Australien varnar de ofta för kängurur på vägarna och på Nya Zeeland varnar man för pingviner som promenerar över vägarna. 

Varning för pingviner, Nya Zeeland

Australien

Australiens olika delstater har lite olika trafikregler. Dessa regler gäller dock i hela landet: 

  • Vänstertrafik
  • Mobil – Prata inte i mobiltelefon när du kör
  • Internationellt körkort – Internationellt körkort + svenskt körkort krävs för att köra i landet

Nya Zeeland

  • Vänstertrafik
  • Mobil – Mobiltelefon får endast användas i bilen om det är en nödsituation
  • Internationellt körkort – Internationellt körkort + svenskt körkort krävs

Vägtullar och avgifter

Det finns vägar med vägavgifter både på i Australien och på Nya Zeeland. 

Australien

Australien har flera vägtullar över hela landet. Det är främst större motorvägar i anslutning till Sidney, Melbourne och Brisbane som har en avgift.

Vägavgiften tas ut digitalt med hjälp av en e-TAG. En e-TAG kan användas som en fysisk sändare som placeras i bilen eller via din bils registreringsnummer. Här hittar du mer information om hur du registrerar din bil för e-TAG.  

Nya Zeeland

Nya Zeeland har tre motorvägar med vägavgifter: The North Gateway Toll Road, The Tauranga Eastern Link Toll Road och The Takitimu Drive Toll Road. Alla tre vägar ligger på den norra ön. Du kan betala avgiften i anslutning till den avgiftsbelagda vägen. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *